Acoperis verde - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Acoperis verde

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [4 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Acoperis verde

Acoperis-verde
Acoperis-verde...[1]

Avantajele unui acoperis verde

Un acoperis verde nu inseamna un acoperis de culoare verde cum ar putea crede unii dintre noi, ci este un acoperis acoperit cu vegetatie asemenea unei gradini.

Folosirea vegetatiei pe acoperisuri nu este o inventie moderna. Daca in trecut acoperisurile verzi alcatuite din iarba aveau ca scop izolarea acoperisului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltratiilor, in prezent aceasta optiune reprezinta o alternativa pentru un mediu mai putin poluant.

Din ce este alcatuit un acoperis verde?

Stratul de verdeata presupune existenta unui strat foarte subtire de sol sau altfel de suport pe care creste iarba. Greutatea acestui strat poate varia de la 50kg/mp pana la 200 – 500 kg/mp in functie de grosimea stratului de sol. ...mai mult despre Acoperis verde...[1]De-a lungul istoriei, acoperisurile de iarbă au apărut în acele părti ale lumii unde materialele de constructii erau limitate. „Acoperisul verde“ este considerat a fi un fenomen european, case de acest fel întâlnindu-se în zonele rurale din diferite tări europene.

Potrivit portalului specializat www.urbangardeninghelp.com, în Scotia si Anglia fenomenul pare a avea o mare amploare, în insulele Orkney (Scotia), acoperisurile verzi datând din anii 3600-2500 î.H. Constructii de acest fel se găsesc si în unele tări scandinave, regiuni non-europene cum ar fi Islanda si Groenlanda având o vastă traditie în acest sens. Unele cercetări arată că si în Statele Unite s-a adoptat această solutie pentru acoperisuri, în regiunea Great Plains.


Acoperisul verde este o solutie care are două mari calităti : se măreste zona „verde” disponibilă si în acelasi timp, prin absorbirea umiditătii si radiatiilor din aer, protejează structura acoperisului si ajută la răcirea clădirii prin transpiratia plantelor. Ceea ce în final presupune economii la nivelul solutiilor de răcire ale casei/blocului (aer conditionat).

203513.jpgConcomitent, este prelungită si viata structurii acoperisului prin aceea că variatiile de temperatură la nivelul acestuia sunt mult mai mici. Un alt avantaj este izolarea fonică.

Prin definitie, acoperisurile verzi sunt spatii verzi amenajate din structuri artificiale, dar mai complicate decât o simplă gradină plasată pe acoperis. De regulă sunt cultivate plante ce necesită minimum de atentie si îngrijire, într-un sistem multistrat ce devine, de fapt, o continuare a acoperisului. Sistemul include o membrană specială ce împiedică patrunderea rădăcinilor plantelor prin structura acoperisului, un sistem de scurgere si un mediu de crestere mai usor decât pamântul în care se plantează de obicei plantele (format din pietris, rumegus si scoartă de copac). ...mai mult despre Acoperis verde...[2]


Tipuri de acoperis verde

In functie de plantele alese pentru acoperire, se diferentiaza doua tipuri de acoperis: de tip extensiv si intensiv.

Acoperisul de tip extensiv presupune un strat foarte subtire de sol pe care cresc plante extreme de tolerante ce nu implica o ingrijire speciala sau nu necesita aproape deloc ingrijire.

Spre deosebire de acesta, acoperisul de tip intensiv presupune existenta unui strat mult mai gros si afanat de sol si care poate arata ca orice alta gradina cu copaci si tufe. Acest acoperis necesita aceeasi ingrijire ca si o gradina obisnuita si poate fi realizat doar in cazul acoperisurilor solide care suporta aceasta incarcare....mai mult despre Acoperis verde...[1]

Unelte personale